maandag 22 oktober 2012

Herfstexperiment: bouw zelf een weerstation

In dit experiment ga je twee verschillende soorten wetenschap gebruiken: biologie (de studie van levende dingen) en meteorologie (de studie van het weer).

Op dit moment schijnt de zon niet meer zo fel, de bladeren verkleuren en vallen van de bomen en er komt regen, heel veel regen. Het begin van deze herfst is nog vrij warm en droog, maar je wil natuurlijk weten wanneer er regen komt, zodat je op tijd je paraplu of regenjas mee kunt nemen. Om dat te voorspellen hoef je alleen even naar het bos te gaan.

Dit heb je nodig:

  • Dennenappels


Dit moet je doen:
Stap 1:
Zet of leg je dennenappels buiten op een plankje waar je ze kunt zien. Je kunt ze ook ophangen aan een draadje voor het raam, vastplakken met kneedgum of vastspijkeren. Dan waaien ze niet weg.

Stap 2:
Hou je dennenappels in de gaten. Zijn de schubben dicht, dan heb je binnenkort je regenjas of paraplu nodig. Zijn ze open? Dan kun je ervan uitgaan dat het droog blijft!


Zo werkt het:
Dennenappels zijn de vruchten van, je raadt het al, dennebomen. Daarin zitten de zaden van de boom en die moeten zover mogelijk verspreid worden. De dennenappel is zo geƫvolueerd dat hij rekening houdt met het weer. Op een natte dag kunnen de zaden niet zo ver komen en dan zouden de nieuwe boompjes in de schaduw van de grote boom staan. Daarom blijven de schubben dicht als er regen komt. Op een droge dag kunnen de zaden verder komen, dus gaan de schubben open.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten